сряда, 16 октомври 2019 г.

Fish and shellfish vocabulary


Fish and shellfish vocabulary




Seafood is а very important type of food which includes many kinds of fish as well as shellfish.

🐠Fish are a class of aquatic vertebrates. Fish is an animal covered with scales, which breathes through gills, uses fins and a tale to swim, and takes in oxygen from the water. It lives in aquatic environments like high mountain streams, freshwater lakes, seas and the deepest oceans.

🐙 Shellfish are other sea creatures that can also be eaten, and they include:

🐚some with an outer shell, which you have to remove before getting to the soft flesh inside – like lobsters, crabs, prawns and shrimp;

🐚others that live inside a very hard shell, which can be difficult to open – like oysters, mussels and scallops;

🐚other edible sea creatures, like the squid and the octopus, which have soft bodies and no shell but have long arms that help them move quickly through the water;

🐚fish eggs, called roe, can also be eaten, and one of the most high-class and expensive foods in the world is sturgeon roe, also known as caviar.


Морските дарове са много важен вид храна, която включва много видове риба, както и ракообразни животни.

🐠Рибите са клас водни гръбначни животни. Рибата е животно, покрито с люспи, което диша чрез хриле, използва перки и опашка за да плува, и приема кислород от водата. Тo живеe във водна среда като високопланински потоци, сладководни езера, морета и най-дълбоките океани.

🐙Ракообразните животни са други морски същества, които също могат да се консумират и те включват:

🐚някои с външна черупка, която трябва да премахнете, преди да стигнете до меката плът вътре - омари, раци и скариди.
🐚 други, които живеят в много твърда черупка, която може трудно да се отвори - като стриди и миди.
🐚други ядливи морски същества, като калмари и октоподи, които имат меки тела и нямат черупка, но имат дълги пипала, които им помагат да се движат бързо през водата.
🐚рибни яйца, които също могат да се консумират, като една от най-скъпите храни в света са тези на есетрата, известни още като хайвер.





Fish and shellfish list:

anchovy
аншоа
sardines
сардини
trout
пъстърва
salmon
сьомга
tuna
риба тон
herring
херинга
mackerel
скумрия
cod
треска
carp
шаран
catfish
сом
tilapia
тилапия


squid
калмар
octopus
октопод
scallop
едри миди
mussels
миди
oysters
стриди
prawns
едри скариди
shrimp
скариди
crab
рак
lobster
омар





Different types of fish and shellfish provide different nutrients:

Oily fish such as herring, salmon, sardines, trout, and mackerel are:

🐟high in long-chain omega-3 fatty acids, which may help prevent heart disease;
🐟a good source of vitamin D;
🐟some oily fish contain bones that you can eat - canned sardines, and tinned salmon (but not fresh salmon). These fish can help keep your bones strong because they are sources of calcium and phosphorus.

White fish like cod and tilapia.  They are:

🐡low in fat, making them one of the healthier, low-fat alternatives to red or processed meat, which tends to be higher in fat, especially saturated fat;
🐡some species can be a source of omega-3 fatty acids, but at lower levels than oily fish;

Shellfish includes prawns, mussels, scallops, squid, etc. they are:

🍤low in fat
🍤a source of selenium, zinc, iodine and copper
🍤some types of shellfish, such as mussels, oysters, squid and crab, are also good sources of long-chain omega-3 fatty acids but they do not contain as much as oily fish.


Различните видове риба и ракообразни мекотели осигуряват различни хранителни вещества:

Мазните риби, като херинга, сьомга, сардини, пъстърва, скумрия са с:

🐟високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които може да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания;
🐟добър източник на витамин D;
🐟някои мазни риби съдържат кости, които можете да ядете - консервирани сардини и консервирана сьомга (но не прясна сьомга). Тези риби могат да помогнат да поддържате костите си силни, защото са източници на калций и фосфор.

Бялата риба като треска и тилапия. Те са:

🐡с ниско съдържание на мазнини, което ги прави една от по-здравословните, нискомаслени алтернативи за червено или преработено месо, което има тенденция да бъде по-богато на мазнини, особено наситени мазнини;
🐡някои видове могат да бъдат източник на омега-3 мастни киселини, но на по-ниски нива от мазните риби.

Ракообразните мекотели включват скариди, миди, калмари и др.

🍤с ниско съдържание на мазнини;
🍤източник на селен, цинк, йод и мед;
🍤някои видове миди, стриди, калмари и раци, също са добри източници на омега-3 мастни киселини, но те не съдържат толкова много, колкото мазните риби.

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Беше ли ви полезна тази информация?