Meat and poultry vocabulary
Pork 🐷 Свинско месо
Pork is one of the most popular forms of meat in the world. Pork is often considered red meat because it contains a large amount of myoglobin, a protein responsible for the red color of meat.
Many
cuts of pork are also seen, including legs of pork, pork chops and pork spare
ribs as well as cured pig meats like bacon and ham.
There
are also many meat products such as bacon, ham, hot dogs, jamon,
prosciutto, salami, sausages, etc.
Meats of
all kinds are diced and used in dishes like stew, or minced to make ground pork,
sausages, meat pies and hamburger patties.
Свинското е една от
най-популярните форми на месо в света. Свинското често се счита за червено месо, тъй като съдържа голямо количество миоглобин, протеин,
отговорен за червения цвят на месото.
Много разфасовки на свинско месо
могат да бъдат видяни, включително свински крачета, свински котлети и свински
ребра, както и пушено свинско месо като бекон и шунка.
Съществуват и много месни
продукти като бекон, шунка, кренвирш, хамон, прошуто, салам, колбаси и др.
Месото от всякакъв вид може да
бъде нарязано на кубчета за приготвяне на ястия като яхния, или смляно за направата
на кайма, наденички, месни пайове и кюфтета.
Beef 🐄
When most people think of red meat, they probably imagine beef.
Do you know the difference between beef and veal?
Veal comes from young bovine animals aged 6 to 7
months. When the calf reaches the age of one year, they are called a cow/bovine
animal. The veal is then called beef. The color of the meat has become darker
and the structure and taste has also changed. Veal has light color, a fine
texture, a smooth taste and is more tender.
Когато повечето хора си мислят за
червено месо, те вероятно си представят говеждо месо.
Знаете ли разликата между говеждо
и телешко месо?
Телешкото произлиза от млади говеда
на възраст от 6 до 7 месеца. Когато телето навърши една година, то се нарича крава/говедо. След това телешкото месо се нарича говеждо месо. Цветът на месото става по-тъмен, а структурата и вкусът също се променят. Телешкото е със светъл цвят, фина текстура, гладък вкус и е по-крехко.
Lamb and Mutton 🐑Агнешко и овнешко
Lamb and mutton are very similar types of meat, with one fundamental difference: lamb is from a sheep less than one-year-old, while mutton is the meat of an adult sheep.
There are
a variety of popular lamb cuts — perhaps lamb chops are the most popular.
Агнешкото и овнешкото са
много сходни видове месо, с една основна разлика: агнешкото е от овца на по-малко от една година, докато овнешкото е месото на възрастна овца.
Има най-различни популярни
агнешки разфасовки - може би агнешките котлети са най-популярни.
Rabbit 🐰 Заешко
The rabbit is not as high in protein as some other kinds of meat but it is very low in fat and calories.
Заекът не е с толкова високо
съдържание на протеини колкото някои други видове месо, но е с много ниско
съдържание на мазнини и калории.
Venison🐂 Еленско месо
Venison is deer meat. Because deer live and feed in the wild, venison is one of the healthiest and most natural varieties of meat.
Еленско месо е месото от сърната.
Тъй като сърните живеят и се хранят в природата, еленското е един от
най-здравословните и натурални сортове месо.
Goat 🐐 Козе
Goat meat is lower in fat than chicken, but higher in protein than beef. It's a leaner, healthier choice when compared to equal serving sizes of chicken, beef and pork.
Козешкото месо е с по-ниско съдържание на мазнини от пилешкото, но
по-високо на протеини от
говеждото. Това е по-лек, по-здравословен избор в сравнение със същите порции от пилешко, говеждо и свинско.
Wild Boar 🐮 Глиганско
Wild boar is a non-domesticated pig that lives in the wild.
Bison 🐃 Бизон
Wild boar is a non-domesticated pig that lives in the wild.
Wild boar contains a higher percentageof protein and a smaller amount
of fat than regular pork.
Глиганът е прасе, което не е домашно, а което живее в
дивата природа.
Глиганското месо съдържа по-висок
процент протеини и по-малко количество мазнини от обикновеното свинско месо.
Bison is a type of red meat that is nutritious and very lean.
It is an excellent choice of meat for
anyone looking to keep their fat or calorie intake lower.
Бизонското е вид червено месо, което има висока хранителна стойност и е много крехко.
Поради тази причина то е отличен избор на месо за
всеки, който иска да намали приема на мазнини или калории.
Poultry🐣🐤🐥🐦
Chicken🐔Пилешко
Chicken🐔Пилешко
Chicken is a different classification of meat and comes under the poultry category. People commonly refer to it as ‘white meat’ rather than red.
Whole
birds can be boiled or roasted, or they can be cut into pieces before being
cooked. When eating fried chicken, for example, we can eat pieces of breast or
wings or drumsticks.
Eggs
from poultry are also an important type of food, with chicken eggs being the
most popular. When shopping, you can choose to buy free-range poultry or
free-range eggs if you don't like factory farming in which birds are kept in
small cages and never allowed to range freely in the outside world.
Пилешкото месо е в различна
класификация на месото и попада в категорията на домашните птици. Хората
обикновено го наричат „бяло месо“, а не червено.
Целите птици могат да бъдат
сварени или печени или могат да бъдат нарязани на парчета, преди да бъдат сготвени.
Когато ядем пържено пиле например, можем да ядем парчета гърди, криле или долни
бутчета.
Яйцата от домашните птици също са
важен вид храна, като пилешките яйца са най-популярни. Когато пазарувате, можете
да изберете да купите свободни домашни птици или яйца от свободни птици, ако
не харесвате фабричното земеделие, в което птиците се отглеждат в малки клетки
и никога не им е позволено да се движат свободно във външния свят.
Turkey 🐓Пуешко
It has both a deeper yet drier taste than chicken and is a less prevalent form of poultry.
То има по-дълбок, но по-сух вкус
от пилешкото и е по-малко разпространена форма на домашна птица.
Duck 🐣Патица
Duck is one of the less popular types of meat.
Like
chicken and turkey, we can consider duck as a kind of white meat.
Патицата е един от не толкова популярните видове месо.
Подобно на пилешкото и пуешкото,
можем да считаме патицата за вид бяло месо.
Goose 🐥 Гъше
Similar to other poultry options, goose meat (without the skin) is very protein-dense.
Подобно на други вариaции на домашни птици, гъшето месо (без кожа) е много гъсто на протеини.
Pheasant 🐤Фазанско
Pheasant is thought to be a ‘premium’ meat product thanks to its flavorful taste, and the meat is popular across Europe and the United States.
Фазанът е считан за „първокласен“
месен продукт благодарение на богатия си вкус, а месото е популярно в цяла
Европа и САЩ.
Quail 🐦 Пъдпъдъче
Quail is a medium sized bird. Its meat is closer in taste to chicken and the bird is smaller in size. Quail eggs are found to have more nutritious value than chicken eggs.
Пъдпъдъкът е птица със среден размер. Месото му е по-близо на вкус до пилешко и птицата е с по-малкък размер. Доказано е, че пъдпъдъчите
яйца са с по-висока хранителна стойност от пилешките.
Remark ☝ Забележка:
chicken (noun) пиле; → chicken(adj.) пилешко
Когато името на животното не съвпада с името на месото, което то дава, е добре да знаем разликата:
pig (noun) прасе; → pork (adj.) свинско месо
Думите, с които
наричаме животните понякога съвпадат с думите, с които
наричаме месото на животните. В единия случай думата е съществително име, в
другия е прилагателнo име.
chicken (noun) пиле; → chicken(adj.) пилешко
Когато името на животното не съвпада с името на месото, което то дава, е добре да знаем разликата:
pig (noun) прасе; → pork (adj.) свинско месо
cow/bull (noun) крава/бик; → beef (adj.) говеждо
calf (noun) теле; → veal (adj.) телешко
sheep (noun) овца; → mutton (adj.) овнешко
мeat/animal
|
месо
|
животно
|
pork
|
свинско
|
pig прасе
|
beef
|
говеждо
|
cow/bull крава/бик
|
veal
|
телешко
|
calf (=young cow) теле
|
lamb
|
агнешко
|
lamb (=young sheep) агне
|
mutton
|
овнешко
|
sheep
(ram/ewe) (овен /овца)
|
rabbit
|
заешко
|
заек
|
venison
|
еленско
|
deer сърна
|
goat
|
козе
|
коза
|
wild boar
|
глиганско
|
глиган
|
bison
|
бизонско
|
бизон
|
poultry
|
птиче
|
|
chicken
|
пилешко
|
пиле
|
turkey
|
пуешко
|
пуйка
|
duck
|
патешко
|
патица
|
goose
|
гъше
|
гъска
|
pheasant
|
фазанско
|
фазан
|
quail
|
пъдпъдъче
|
пъдпъдък
|
meat products
|
месни продукти
|
bacon
|
бекон
|
ham
|
шунка
|
hot dogs
|
кренвирши
|
jamon
|
хамон
|
prosciutto
|
прошуто
|
salami
|
салам
|
sausage
|
наденица
|
![]() |
| next topic: |
Read also vocabulary about:



Няма коментари:
Публикуване на коментар
Беше ли ви полезна тази информация?