вторник, 8 октомври 2019 г.

Grains vocabulary


Grains vocabulary





Foods such as wheat, rice, oats, cornmeal, barley, quinoa or products made from these foods are considered grains.


Храни като пшеница, ориз, овес, царевична каша, ечемик, киноа или продукти от тези култури се считат за зърнени храни.


Grains are high in carbohydrates, which provide energy to your brain and muscles. Not all grains are created equally in terms of nutritional benefits. The health benefits of a grain depend on the form of the grain you consume. There are two types of grains: whole grains and refined grains.


Зърнените култури са с високо съдържание на въглехидрати, които осигуряват енергия на мозъка и мускулите ви. Не всички зърнени храни се създават еднакво по отношение на хранителните ползи. Ползите за здравето зависят от формата на зърнения продукт, който консумирате. Има два вида зърнени култури: пълнозърнести и рафинирани.


When you eat a whole grain, your body is getting nutrients found in all parts of the grain, as well as fiber. Whole grain foods include oatmeal, brown rice, quinoa, and whole wheat bread or pasta.


Когато ядете пълнозърнести зърна, тялото ви получава хранителни вещества, намиращи се във всички части на зърното, както и фибри. Пълнозърнестите храни включват овесени ядки, кафяв ориз, киноа и пълнозърнест хляб или макаронени изделия.


Refined grains have been processed and are missing some nutrients. Refined grain foods include white bread, white rice, and many kinds of pasta.


Рафинираните култури са преработени и им липсват някои хранителни вещества. Рафинираните зърнени храни включват бял хляб, бял ориз и много видове тестени изделия.


When you eat grains, try having whole grains as much as possible.


Когато ядете зърнени храни се старайте те да бъдат пълнозърнести.





Amaranth is a whole grain that looks like tiny yellow seeds. You can use it to make hot cereal or add it to whole-grain baked goods for extra crunch and fiber.
   
Амарантът е зърнено-житна култура, която прилича на миниатюрни жълти семена. Можете да го използвате за приготвяне зърнена закуска или да го добавите към пълнозърнести печива за допълнителна хрупкавост и фибри.


Barley is a large, brown grain. Hulled barley is a whole grain and has more vitamins, minerals, and fiber. Pearled barley is not a whole grain, because it is processed.  However, it is still a healthier option compared to other types of refined, processed grains because it still contains fiber.  Barley can be added to soups, stews, hot cereals, and casseroles. You can also try adding barley to salads or stuffing.


Ечемикът е едро, кафяво зърно. Олющеният ечемик е пълнозърнест и има повече витамини, минерали и фибри. Перленият ечемик не е пълнозърнест, защото е преработен. Въпреки това той все още е по-здравословен вариант в сравнение с други видове рафинирани, преработени зърна, тъй като все още съдържа фибри. Ечемикът може да се добавя към супи, яхнии, зърнени закуски  и гювечи. Можете също да опитате да добавите ечемик към салати или плънка.


Buckwheat is a reddish-brown plant seed, which can be eaten whole, cracked (broken), hulled (processed), or toasted.


Елдата е червеникаво-кафяво растително семе, което може да се яде цяло, напукано (натрошено), олющено (преработено) или препечено.

Bulgur is made from whole wheat kernels.  It is found in dishes such as tabbouleh.  Because it cooks quickly, it is a great grain for people new to whole grain cooking.
   
Булгурът е произведен от пълнозърнести ядки. Той се намира в ястия като табуле. Тъй като се готви бързо, той е чудесна житна култура за начинаещи в готвенето с пълнозърнести храни.


Corn is a grain that grows on a cob with the kernels enclosed in a leafy husk. Corn can be eaten whole or ground into cornmeal, which can be made into foods such as bread or tortillas. Corn is a whole grain. Many people are surprised to learn that popcorn is a whole grain.  


Царевицата е култура, която расте на кочан, като зрънцата са затворени в листна обвивка. Царевицата може да се яде цяла или смляна на царевична каша, която може да се превърне в храни като хляб или тортили. Царевицата е пълнозърнеста култура. Много хора са изненадани да научат, че пуканките са пълнозърнест продукт.


Farro is an ancient grain that has a nutty flavor and looks similar to barley.  It can be eaten in salads, soups, stews, and pilafs. It contains protein and fiber, and is packed with vitamins, minerals, and antioxidants. 


Фаро е древна култура, която има орехов вкус и прилича на ечемик. Може да се яде в салати, супи, яхнии и пилафи. Съдържа протеини и фибри и е пълен с витамини, минерали и антиоксиданти.


Millet is a small, yellow, and bead-like whole grain. Millet has a mild, nutty flavor and can be eaten in salads, pilafs, or mixed with pasta.


Просото е малка, жълта и подобно на мъниста пълнозърнеста култура. Просото има мек, орехов вкус и може да се яде в салати, пилафи или да се смесва с тестени изделия.


Quinoa is a small, disk-shaped seed either yellow or red in color with a light flavor and texture. Quinoa is a great source of protein and can be cooked and used in salads, soups, stews, and pilafs.


Киноа е малко, дисковидно семе, жълто или червено на цвят, с лек аромат и текстура. Киноа е чудесен източник на протеини и може да се готви и използва в салати, супи, яхнии и пилафи.


Rice comes in many different varieties and is popular world-wide. Brown rice is a whole grain and contains more vitamins, minerals, and fiber than white rice, which has the outer part removed. When cooked, long-grain rice is fluffier while short-grain rice is stickier.


Оризът се предлага в много различни сортове и е популярен в световен мащаб. Кафявият ориз е пълнозърнеста култура и съдържа повече витамини, минерали и фибри, отколкото белия ориз, чиято външна част е отстранена. Когато се готви, дългозърнестият ориз е по-пухкав, докато късозърнестият ориз е по-лек.


Teff is a very small brown grain the size of a poppy seed and is native to Africa. It has a somewhat nutty mild flavor and is high in minerals such as iron.


Теф е много малко кафяво зърно с големина на маково семе и е родом от Африка. Има малко орехов вкус и е с високо съдържание на минерали като желязо.


Wheat is a commonly eaten grain that comes in different forms. Whole wheat kernels can be eaten on their own as a side dish or in a salad.


Пшеницата е често консумирана култура, която се предлага в различни форми. Пълнозърнестите пшенични ядки могат да се консумират самостоятелно, като гарнитура или като салата.


Oats are a cereal, commonly eaten in the form of oatmeal or rolled oats. According to some research, they may have a range of potential health benefits. They are mainly eaten as porridge, as an ingredient in breakfast cereals, and in baked goods (oatcakes, oat cookies, and oat bread).


Овесът е зърнена култура, която обикновено се яде под формата на овесени ядки или 
пресовани овесени ядки. Според някои изследвания, те могат да имат редица потенциални ползи за здравето. Те се ядат главно като каша, като съставка в зърнената закуска и в печивата (овесени питки, овесени бисквитки и овесен хляб).










Няма коментари:

Публикуване на коментар

Беше ли ви полезна тази информация?